Μελανιές, Κρυώνετε, δίψα, Σύγχυση, Η ψυχική σας υγεία είναι εξίσου σημαντική και δεν πρέπει να αμελείτε τα σημάδια που την αφορούν.
Το σώμα μας έχει το δικό του τρόπο να μας λέει αν κάτι πάει στραβά. Κάθε μέρα επικοινωνεί μαζί μας με διαφόρων ειδών σημάδια. Και φαντάζομαι πως κι εσείς παρατηρείτε τέτοιου είδους σημάδια σε περίπτωση που εμφανιστούν. Το πρόβλημα βέβαια είναι πως δεν είναι πάντα όλα τους ξεκάθαρα στο τι θέλουν να μας πουν. Το σημαντικότερο όλων όμως δεν είναι μόνο να τα εντοπίσετε αλλά και ο τρόπος που θα αντιδράσετε αν τα δείτε.
Μήπως τυχαίνει να είστε από αυτούς τους ανθρώπους που πηγαίνουν στο γιατρό με το που θα δουν κάτι παράξενο; Ή μήπως είστε από αυτούς που φοβούνται το γιατρό και δεν πάνε ποτέ; Ελπίζω να μην είστε φοβιτσιάρηδες! Φερθείτε σαν ενήλικες λοιπόν και σταματήστε να φοβάστε τον γιατρό! Να προσέχετε το σώμα σας και να μην αφήνετε τα μικρά προβλήματα να γίνουν μεγάλα. Αφού λοιπόν τα ξεκαθαρίσαμε, ελάτε να δούμε και μερικά σημάδια που δεν πρέπει να αγνοείτε!
1. Πόνος στο στήθος
Ο πόνος στο στήθος μπορεί να εμφανιστεί με διάφορους τρόπους και η αφορμή να διαφέρει κάθε φορά. Ακόμα και ο τρόπος που αισθάνεται κάποιος αυτόν τον πόνο είναι διαφορετικός ανάλογα την αιτία. Κάποιος ειδικός μπορεί σίγουρα να ξεχωρίσει αυτές τις διαφορές και να βοηθήσει στην λύση του προβλήματος.
Σημασία θα πρέπει να δοθεί στο ότι:
-Πολλές φορές οισοφαγικός σπασμός από οισοφαγική παλινδρόμηση, ή οξεία χολοκυστίτιδα μπορούν να παρουσιάσου έντονο άλγος στο στήθος που μπορεί να προσομοιάζει με καρδιακό επεισόδιο.
Τα αίτια του πόνου στο στήθος είναι πολλαπλά, αλλά μπορούν να συνυπάρχουν και άλλα παράλληλα συμπτώματα, χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής.
Αυτά είναι:
- -Οξύ καρδιολογικό επειδοδιο (έμφραγμα, στηθαγχική κρίση κλπ).
- -Οξεία οισοφαγίτιδα, οισοφαγικός σπασμός
- Οξεία χολοκυστίτιδα
- -Μυοσκελετικός πόνος
- -Πνευμονία
Τα ανωτέρω αίτια είναι και τα πλέον συνήθη σαν πιθανά οξέα συμβάντα που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής.
Επειδή όμως το σύμπτωμα του προκάρδιου άλγους μπορεί να συσχετίζεται πολλές φορές με οξεία καρδιακή νόσο, πρέπει ο ασθενής ΠΆΝΤΑ να μεταβαίνει ΆΜΕΣΑ για επείγουσα κλινική καρδιολογική εκτίμηση, προς αποκλεισμό της οξείας καρδιακής νόσου.
Η εκτίμηση γίνεται από ειδικό καρδιολόγο και θα πρέπει να περιλαμβάνει ΗΚΓ, αιματολογικό έλεγχο, και ενδεχομένως μετά μπορεί να χρειαστεί υπερηχογράφημα καρδιάς, επείγουσα στεφανιογραφία (ανάλογα με τα ευρήματα). Εφόσον αποκλειστεί το καρδιολογικό αίτιο, τοτε θα πρεπει να διερευνηθεί ο πόνος στο στήθος για ολα τα ανωτέρω αίτια.
Αν έχετε την αίσθηση καψίματος ή σαν έντονο χτύπημα τότε καλό θα ήταν να μην το αφήσετε χωρίς κάποιο έλεγχο. Αν ο πόνος εξαπλωθεί σε όλο το σώμα τότε σιγουρευτείτε πως έχετε ενημερώσει κάποιον. Ο γιατρός σας είναι η καλύτερη επιλογή γιατί σίγουρα ξέρει πως να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε περίπτωση αλλά και να διαβεβαιωθεί ότι είστε καλά.
Τρόποι για να ξεχωρίσετε ένα - έμφραγμα - από μια - κρίση πανικού -
Η κρίση πανικού και η καρδιακή προσβολή, έχουν παρόμοια συμπτώματα όπως: έντονος πόνος στο στήθος, εφίδρωση, άγχος, ασταθή αναπνοή και ναυτία.
-Οι άνθρωποι περιγράφουν τον πόνο κατά τη διάρκεια μιας καρδιακής προσβολής, σαν σφίξιμο.
-Κατά κανόνα, ο πόνος εμφανίζεται στο κέντρο του στήθους και μπορεί να κινηθεί προς τα κάτω, κατά μήκος του αριστερού χεριού και κατά μήκος της πλάτης.
-Ο πόνος μπορεί επίσης να εξαπλωθεί στο λαιμό, τα δόντια και την περιοχή των γνάθων.
-Η ένταση του πόνου μπορεί να αλλάξει.
-Ο πόνος διαρκεί περισσότερο από πέντε λεπτά και δεν επηρεάζει την αναπνοή ενός ατόμου.
-Το αίσθημα τσιμπήματος είναι γενικά περιορισμένο στις περισσότερες περιπτώσεις στο αριστερό χέρι. Συχνά συνοδεύεται από έναν κρύο, κολλώδη ιδρώτα, αίσθημα ναυτίας ακόμη και εμετό.
-Στο κυριότερο σημείο της καρδιακής προσβολής, οι άνθρωποι νιώθουν φόβο που επικεντρώνεται κυρίως στον πόνο που νιώθουν στο στήθος και φοβούνται πως θα πεθάνουν.
Κατά κανόνα, εκτός από τα παραπάνω, το άτομο συχνά έχει γρήγορη αναπνοή, εκτός από τις περιπτώσεις κατά τις οποίες η καρδιακή προσβολή προκαλεί κρίση πανικού.
Εάν έχετε αυτά τα συμπτώματα για περισσότερο από 5 λεπτά, καλέστε ένα ασθενοφόρο. Εάν δεν μπορείτε, ζητήστε από κάποιον να σας μεταφέρει στο πλησιέστερο νοσοκομείο, το συντομότερο δυνατό.
Πώς να αναγνωρίσετε μια κρίση πανικού
Παρά την ευρέως διαδεδομένη αντίληψη, μια κρίση πανικού μπορεί να συμβεί σε πιο συνηθισμένες περιστάσεις.
- -Τα συμπτώματα συνήθως φτάνουν στο αποκορύφωμα μετά από 10 λεπτά.
- –Ο πόνος συγκεντρώνεται στην περιοχή του θώρακα και έχει κυματιστή μορφή: ανεβαίνει και κατεβαίνει.
- –Το αίσθημα τσιμπήματος και το μούδιασμα που μπορεί να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια της κρίσης, δεν περιορίζονται μόνο στο αριστερό χέρι αλλά και στο δεξί χέρι, στα πόδια και στα δάχτυλα.
- -Κατά τη διάρκεια των κρίσεων πανικού, οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν παράλογους φόβους όπως ότι τρελαίνονται ή παθαίνουν ασφυξία.
Αν δεν μπορείτε να καταλάβετε αν παθαίνετε κρίση πανικού ή καρδιακή προσβολή, επισκεφτείτε αμέσως έναν γιατρό.
Η αναμονή, δεν αποτελεί λύση σε καμία από αυτές τις περιπτώσεις.
Αν αποδειχθεί πως βιώνετε καρδιακή προσβολή, η ιατρική βοήθεια μπορεί να σας σώσει τη ζωή.
Η έλλειψη ιατρικής υποστήριξης κατά τη διάρκεια μιας κρίσης, μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα και να οδηγήσει σε συχνότερες εμφανίσεις
Την λύση θα δώσει πάντα η εμπειρία του ειδικού.
2. Πονοκέφαλος
ΠΗΓΕΣ: bitelists.com, tilestwra.com, onmed.gr,
...............................................................................................................................
Το ακουστικό και φωτογραφικό περιεχόμενο από άρθρα και δημοσιογραφία σελίδες άλλων αποτελούν προσωπικό έργο αυτών των δημιουργών στους οποίους και ανήκουν. Τα βίντεο δεν χρησιμοποιούνται για εμπορικούς σκοπούς αλλά μόνο ως πολιτιστική αναφορά. Δεν αποκομίζουμε και δεν επιθυμούμε κανένα κέρδος από αυτό.
====================
παρακαλούμε τους αναγνώστες σε κάθε επιτρεπτή αντιγραφή των κειμένων - φωτογραφίας - videos, σε δημόσιες κοινοποιήσεις να αναφέρονται όλες οι πηγές που αναγραφοντε..
ευχαριστούμε
©magicArt pages_#VoluntaryArtCommunity_Action4eu_org
- ☺ -
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου