ΕΘΙΜΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ-ΜΑΓΙΟΞΥΛΟ-ΜΑΓΙΟΚΟΥΛΟΥΡΑ και Ο Δ. ΣΟΛΩΜΟΣ - [μουσικά βίντεο]

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ είναι η νίκη του καλοκαιριού απέναντι στο χειμώνα, με ρίζες προχριστιανικών αγροτικών λατρευτικών τελετών, των ζωων, των ανθρώπων, την κατίσχυση της ζωής επί του Θανάτου...
Η ονομασία του προέρχεται από την αρχαία ρωμαϊκή θεότητα Maja (Μάγια), που με τη σειρά της προέρχεται από την αρχαιοελληνική λέξη μαία, τη μάνα της Γης, εκείνης που τρέφει τον άνθρωπο, και την Κυβέλη, η οποία ανάθρεψε τον Ερμή.
```````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````
Ο Μάης έχει μυστικά


Ο Μάης είναι μια φωτιά, μια φλόγα μαγεμένη
έχει τη μέρα αγκαλιά, τη νύχτα ερωμένη
έχει και ήλιο κυνηγό που ξέρει από σημάδι
να βρίσκει αυτόν που έριξε τα μάγια στο πηγάδι

Δεν έχει Λάμδα ούτε Ρο στη γλώσσα να βουλιάζει >>(αφιερωμένο αυτό) <<
είναι από Άλφα καθαρό κι όταν γελάς σου μοιάζει.....

Ο Μάης έχει μυστικά κι ένα κλειδί κρυμμένο
που ανοίγει μάτια σκοτεινά και χείλι πικραμένο
έχει και άνεμο τρελό που κουβαλάει τη γύρη
και πυροβάτες της καρδιάς σαν βγει στο πανηγύρι....................................>>[μουσικό βίντεο]



ΕΠΙΑΣΕ  ΜΑΓΙΟΞΥΛΟ ......




Ανέκδοτο τραγούδι της Μ. Ασίας





ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΚΑΙ ΒΥΖΑΝΤΙΟ.....









Εργατική Πρωτομαγιά
Σήμερα είναι στενά συνδεδεμένη με τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων το 1886 στο Σικάγο οι οποίοι απαιτούσαν "Οχτώ ώρες δουλειά, οχτώ ώρες ανάπαυση, οχτώ ώρες ύπνο". Στην Ελλάδα, ο πρώτος εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς έγινε το 1893, στην Αθήνα, με πρωτοβουλία του Κεντρικού Σοσιαλιστικού Συλλόγου του Σταύρου Καλλέργη.


tou_ai_gianni_tou_klidona


skulos1
Οι αγρότες φτιάχνουν το Μάη τους με πρασινάδες, καρπούς, σκόρδο για τη βασκανία και αγκάθι για τον εχθρό.

Στις περιοχές της Σμύρνης, την παραμονή της Πρωτομαγιάς, οι αγρότες
πήγαιναν στην εξοχή, για να κόψουν οτιδήποτε είχε καρπό: σιτάρι, κριθάρι, σκόρδα, κρεμμύδια, κλαδιά συκιάς με τα σύκα, κλαδιά αμυγδαλιάς με τα αμύγδαλα, κλαδιά ροδιάς με τα ρόδια.

Στην Αγιάσο της Λέσβου, φτιάχνουν στεφάνια από όλα τα λουλούδια και βάζουν μέσα “δαιμοναριά”, άγριο χόρτο με πλατιά φύλλα και κίτρινα λουλούδια για να δαιμονίζονται οι γαμπροί.





ΗΠΕΙΡΟΣ........................................................................................


Τώρα είναι Μάης- "ροδιά"-Κόνιτσα -Μαστοροχώρια-

κλαρίνο - Φιλιππίδης






Στην Ήπειρο, την παραμονή της Πρωτομαγιάς, τα παιδιά πηγαίνουν στους κήπους, χτυπώντας μαγειρικά σκεύη και λέγοντας μαγικά ξόρκια για να διώξουν μακριά τα φίδια.
fidi
Τα ξόρκια και τα μάγια είναι συνδεδεμένα με τον μήνα Μάιο, γιατί κατά τα ρωμαϊκά χρόνια ο Μάιος ήταν ο μήνας αφιερωμένος στους νεκρούς.
Δεισιδαιμονίες
Κρατώντας κάποια στοιχεία δεισιδαιμονίας ακόμα και σήμερα, τον μήνα αυτό σε πολλά μέρη δεν γίνονται γάμοι, ενώ πολλές νοικοκυρές έχουν φυλαγμένη μία από τις κουλούρες της Μ. Πέμπτης στο εικονοστάσι, με σκοπό να καταναλωθεί την Πρωτομαγιά για να προστατεύονται τα μέλη της οικογένειας από τα μάγια.


mahs

Μάηδες-Ζαφείρης-Φουσκοδέντρι
Νέοι και γυναίκες μεγάλης ηλικίας μαζεύονται την παραμονή της Πρωτομαγιάς, μόλις δύσει ο ήλιος και ανάβουν φωτιές με ξερά κλαδιά που έχουν συγκεντρώσει αρκετές μέρες πριν. Όσο η φωτιά είναι αναμμένη οι γυναίκες χορεύουν κυκλικούς χορούς γύρω από τη φωτιά και τραγουδούν παραδοσιακά τραγούδια για την Πρωτομαγιά.

Τα νέα παιδιά, αφού βρέξουν τα μαλλιά και τα ρούχα τους, πηδούν πάνω από τις φωτιές σαν μία συμβολική πράξη που αποσκοπεί στο να διώξει τον χειμώνα και την αρρώστια. Στην συνέχεια όλοι παίρνουν έναν δαυλό από φωτιά και την πηγαίνουν στο σπίτι τους για να φύγουν όλα τα κακά.

Υπάρχουν και άλλα πολλά έθιμα της Πρωτομαγιάς που γιορτάζονται σε διάφορα μέρη της Ελλάδας: το Μαγιόπουλο, το οποίο ονομάζουν ακόμα Φουσκοδένδρι ή Ζαφείρη, γιορτάζεται στην Ήπειρο και στη Θεσσαλία, το έθιμο του Κλήδωνα (είδος λουλουδιού) στο δήμο Κόζιακα, το έθιμο της πιπεργιάς στην Εύβοια, τα Ξόρκια της Πρωτομαγιάς για το διώξιμο των φιδιών στην Ήπειρο, κ.λπ.







anthestiria
Ανθεστήρια
Μία από τις παλαιότερες γιορτές ήταν τα Ανθεστήρια, η γιορτή των λουλουδιών
, η πρώτη επίσημη γιορτή ανθέων των Ελλήνων..



-------- ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΘΙΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ -------


Έθιμα της Πρωτομαγιάς στην Κύπρο
Ενα από τα πιο τυπικά έθιμα της Πρωτομαγιάς, το μαγιάτικο κλαδί ή το στεφάνι, είναι πιθανόν να έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα. Είναι γνωστό ότι στην αρχαία Ελλάδα τέτοια κλαδιά ή στεφάνια τα χρησιμοποιούσαν πολύ συχνά. Δεν είναι υπερβολικό να πούμε ότι δεν έλειπαν από καμιά σημαντική εκδήλωση του δημόσιου, ιδιωτικού ή θρησκευτικού βίου. Επιπλέον είναι αξιοπρόσεκτο ότι η πιο σημαντική γιορτή ενός μήνα των αρχαίων, του Θαργηλιώνος, που πάνω - κάτω αντιστοιχούσε με τον δικό μας Μάιο, περιελάμβανε στα δρώμενά της την κατασκευή ενός κλαδιού ανάλογου με το μαγιάτικο. Πιο συγκεκριμένα, στα Θαργήλια, γιορτή που έδωσε και το όνομά της σ' ολόκληρο τον μήνα, σχημάτιζαν μια λατρευτική πομπή προς τιμήν του Ηλίου και των Ωρών (Εποχών), που συντελούν τα μέγιστα στην ωρίμανση των καρπών. Στην πομπή περιέφεραν ένα πράσινο κλαδί που μόλις είχε πετάξει φύλλα. Το τύλιγαν με ταινίες και πάνω του κρεμούσαν σύκα, διάφορα ψωμάκια και μικρά φλασκιά γεμάτα κρασί, λάδι και μέλι. Το κλαδί αυτό, η «ειρεσιώνη» των γραπτών πηγών, μοιάζει εξαιρετικά με το πρωτομαγιάτικο στεφάνι, και αυτό μας το βεβαιώνει και το γεγονός ότι σε παλιότερες εποχές το τελευταίο το έφτιαχναν όχι με άνθη αλλά με κλαδιά οπωροφόρων δένδρων που έφεραν καρπούς και στα οποία αναρτούσαν κρεμμύδια και σκόρδα.
συνεχίζει εδώ>>


ΠΗΓΗ>>
ΠΗΓΗ>>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Η Ντέμι Μουρ, η διάσημη ηθοποιός, Στην παιδική της ηλικία, πουλήθηκε για χρήματα σε έναν μεγαλύτερο άνδρα. από την αλκοολική μητέρα της | για σένΑναγνώστη

Όμως τώρα είναι ενήλικη και έχει εξελιχθεί σε μια διάσημη ηθοποιό! Η Ντέμι Μουρ, η διάσημη ηθοποιός, πέρασε μια δύσκολη παιδική ηλικία με μι...

Ανείπωτη σφαγή - ζωντανά ζώα - Τσάντες

Ανείπωτη σφαγή - ζωντανά ζώα - Τσάντες
Γκουρμέ Λιχουδιές, επώνυμες τσάντες

Η κακία δεν είναι έμφυτη αλλά παράγεται & διδάσκεται στην παιδική ηλικία. Άλις Μίλερ!!!

Η ετυμολογία της λέξεως «Κύπρος»

TA ΝΕΑ ΑΠ' ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΩΝ ΛΥΚΩΝ

Παρέα με τα αερικά των κήπων
````````````````````````````
Προεπισκόπηση
Ιατρικές φωτογραφίες του περασμένου

αιώνα που προκαλούν ανατριχίλα.
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΙΣΤΟΡΙΑ
αληθινές ιστορίες που γίναν θρύλοι,
Πατήματα αερικών .. Αποκαλύψεις ανθρώπων..
-------------------------------------------------


Αποτέλεσμα εικόνας για smart phone woman