ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ - ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ - ΣΚΕΨΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ από την κατάθλιψη - - ΜΟΔΑΤΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ των εποχών -


 Σκέψεις που βοηθούν να ξεπεράσεις την κατάθλιψη Συναισθήματα, σκέψεις και δράση. Όταν πάσχετε από κατάθλιψη, ένας μεγάλος αριθμός αρνητικών σκέψεων τρέχουν μέσα στο μυαλό σας και αφορούν τη δική σας προσωπικότητα και το κοινωνικό σύνολο που ζείτε.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: Ο ασθενής αισθάνεται θλιμμένος, στενοχωρημένος, άκεφος, απογοητευμένος. Ο ψυχικός αυτός πόνος είναι βαρύτερος από οποιονδήποτε άλλο σωματικό. Το άτομο συγκινείται εύκολα, αναλύεται σε λυγμούς με ασήμαντα ερεθίσματα (π.χ. μια εκπομπή στην τηλεόραση). Άλλες φορές, όμως, η λύπη που τον καταπλακώνει δεν μπορεί να εκφραστεί. «Δεν μπορώ ούτε να κλάψω», αναφέρει. Δραστηριότητες, ασχολίες, ενδιαφέροντα με τα οποία χαιρόταν στο παρελθόν και τα απολάμβανε τον αφήνουν αδιάφορο, τον κουράζουν, τα αποφεύγει. ...............[το κείμενο συνεχίζει σε υποσελιδα.. εδώ ->>]
.............................. Τα 2/3 των ασθενών καταλαμβάνονται από ιδέες αυτοκαταστροφής και το 10-15% προβαίνει σε απόπειρες που τελεσφορούν.
.....................................
Στα παιδιά σχολικής ηλικίας με ενούρηση, ονυχοφαγία, ανυπακοή και σχολική φοβία. Στους εφήβους εμφανίζεται ευερεθιστότητα, κοινωνική απόσυρση, αντικοινωνική συμπεριφορά και χαμηλή επίδοση στο σχολείο.
-Σε ότι αποφασίζει, άν αποφασίζει, χρειάζεται κάποιον άνθρωπο δίπλα του, για την υποστήριξη των θετικών σκέψεών του.. μονος του δεν θα κάνει τίποτα, ...) 
 .....[το κείμενο συνεχίζει σε υποσελιδα.. εδώ ->>]



 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Στην καθημερινή ζωή με τον όρο κατάθλιψη εννοούμε μια κατάσταση θλίψης και μελαγχολίας, αυτό συνήθως είναι παροδικό και μάλλον οφείλεται σε κάτι σχετικά ασήμαντο και επουσιώδες. Η κατάθλιψη διαφέρει από την Κλινική Κατάθλιψη η οποία χαρακτηρίζεται από συμπτώματα που διαρκούν πάνω από δύο εβδομάδες και είναι τόσο σοβαρά ώστε να επεμβαίνουν στην καθημερινότητα ενός ατόμου.

Στην ψυχιατρική ο όρος κατάθλιψη μπορεί επίσης να έχει αυτή τη σημασία αλλά συνήθως αναφέρεται σε μία ψυχική ασθένεια και ειδικά όταν δεν έχει φτάσει σε επίπεδο υψηλής σοβαρότητας ώστε να χορηγηθεί αυτή η διάγνωση. Η κατάθλιψη αποτελεί το τέταρτο στάδιο του μοντέλου της Κιούμπλερ-Ρος για την αποδοχή του θανάτου.
Η κατάθλιψη είναι η ψυχική διαταραχή που εμφανίζεται συχνότερα. Ένα στα δέκα άτομα θα νοσήσει από κατάθλιψη κάποια στιγμή στη διάρκεια της ζωής του. Από επιδημιολογικές έρευνες υπολογίζεται ότι το 6% περίπου του γενικού πληθυσμού πάσχει από κατάθλιψη, δηλαδή περισσότεροι από 350 εκατομμύρια άνθρωποι σ' όλον τον κόσμο και 550 χιλιάδες στην Ελλάδα και τη Κύπρο κατα μέσο όρο..



 Η κατάθλιψη εμφανίζεται συχνότερα στους άγαμους, τους διαζευγμένους και τους κατοίκους αγροτικών περιοχών.
 Εμφανίζεται σε οποιαδήποτε ηλικία (από 15-70 χρονών), η έναρξή της, όμως, τοποθετείται συνήθως στη μέση ηλικία.
Τα τελευταία χρόνια, έχει παρατηρηθεί ότι εμφανίζεται ολοένα και συχνότερα στην εφηβική ηλικία ή την πρώιμη ενήλικη ζωή.
Τα καταθλιπτικά επεισόδια που ενσκήπτουν σ' αυτές τις ηλικιακές ομάδες έχουν ενοχοποιηθεί για την αυξημένη χρήση αλκοόλ ή άλλων ψυχοδραστικών ουσιών.




Η πολυμορφία με την οποία εμφανίζεται, η άτυπη πολλές φορές συμπτωματολογία της, η ικανότητά της να υποδύεται και να μιμείται οποιαδήποτε νόσο ξεγελούν πολλές φορές τους μη ειδικούς ιατρούς, με αποτέλεσμα μόνο στο 50% των ασθενών να γίνεται σωστή διάγνωση από τους γενικούς ιατρούς. Επιπλέον, η προκατάληψη και ο στιγματισμός που συνοδεύουν τις ψυχικές διαταραχές αποθαρρύνουν ή αποτρέπουν τους πάσχοντες να απευθυνθούν στους ειδικούς. Γι' αυτόν το λόγο συχνά δεν αναγνωρίζεται (διαγιγνώσκεται) και δεν αντιμετωπίζεται θεραπευτικά μια νόσος που μπορεί να επιφέρει δυσμενείς επιπτώσεις στην προσωπική ζωή του ατόμου (κατάχρηση ή εξάρτηση από ουσίες, πρόκληση τροχαίων ατυχημάτων), όπως, επίσης, στις οικογενειακές σχέσεις και στις επαγγελματικές του δραστηριότητες.
Προεξάρχει, βεβαίως, πέραν των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων, ο κίνδυνος της αυτοκαταστροφής. Η κατάθλιψη είναι η νόσος που συχνότερα από οποιαδήποτε άλλη μπορεί να οδηγήσει στην αυτοκτονία. Ένας στους δέκα ασθενείς επιλέγει την αυτοχειρία ως λύση στον ψυχικό πόνο που τον κατακλύζει και τα αδιέξοδα που θεωρεί ότι τον περιβάλλουν.



Κατάθλιψη στην Καθημερινή Ζωή
Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε κάποιες φορές αισθανθεί θλιμμένοι, στενοχωρημένοι, άκεφοι, λυπημένοι ή ακόμα και δυστυχισμένοι. Είναι παθολογικό να νιώθει κανείς αυτά τα συναισθήματα; Σίγουρα όχι.
Η θλίψη, η λύπη, η στενοχώρια είναι φυσιολογικά συναισθήματα, που εκλύονται όταν επιδράσουν ψυχοτραυματικά - ψυχοπιεστικά γεγονότα της ζωής.
Ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου, ο χωρισμός, η απώλεια της δουλειάς μας, 

η ματα..... [Κατάθλιψη στην Καθημερινή Ζωή || συνεχίζει το κειμενο πατήστε ->]


Όταν κάποιος έχει κατάθλιψη συνήθως περιγράφει τον εαυτό του ως λυπημένο, απεγνωσμένο, αποθαρρυμένο και απογοητευμένο.



 
                            Από τον Επίκουρο Καθηγητή Ψυχιατρικής, κύριο Πέτρο Σκαπινάκη
Εσάς τον ίδιο, όπως «Είμαι κακός άνθρωπος», «Δεν μπορώ ποτέ να κάνω κάτι σωστό» και «Δεν είμαι αρκετά καλός».
Άλλους ανθρώπους, όπως «Δεν μπορώ να εμπιστευτώ κανέναν», «Κανένας δε με συμπαθεί» και «Θέλουν μόνο να μου κάνουν κακό».
Τον κόσμο και το μέλλον, όπως «Ο κόσμος είναι κακός και ποτέ δεν πρόκειται να αλλάξει».
Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβετε ότι οι αρνητικές σκέψεις δεν έχουν να κάνουν με την πραγματικότητα. Η αρνητική σκέψη είναι ένα σύμπτωμα της κατάθλιψης. Οι αρνητικές σκέψεις σας χαλούν τη διάθεση και σας προκαλούν αρνητικά συναισθήματα.
Συγκεκριμένοι τρόποι σκέψης
Κατά τη διάρκεια της ζωής, κάθε άτομο αναπτύσσει συγκεκριμένους τρόπους σκέψης. Οι σκέψεις αυτές, ενεργοποιούνται στην πραγματικότητα βάσει ενός συγκεκριμένου προσωπικού μοντέλου. Όταν ένα σημαντικό γεγονός λαμβάνει χώρα στη ζωή σας, ενεργοποιείται το προσωπικό σας μοντέλο περισσότερο από ό,τι αντιλαμβάνεστε.
Ας δούμε ένα παράδειγμα. Ίσως να έχετε βιώσει τη διάλυση μιας σημαντικής σχέσης. Σε μια τέτοια περίπτωση, ενεργοποιούνται προηγούμενα μοτίβα και τρόποι σκέψεις. Ενεργοποιούνται ακόμα και αν σχηματίστηκαν πριν από πολύ καιρό, για παράδειγμα, κατά την παιδική σας ηλικία. Εάν ενεργοποιηθούν  αρνητικές σκέψεις, είναι πιθανό να ξεκινήσει ένας φαύλος κύκλος αρνητικών και καταθλιπτικών ιδεών.
Ακολουθούν μερικές τυπικές αρνητικές σκέψεις:
«Η σχέση μου διαλύθηκε γιατί δεν είμαι αρκετά καλός».
«Δεν αξίζω τίποτα».
«Δεν υπάρχει τίποτα που να αξίζει να αγαπήσει κανείς πάνω μου».
Σχέση μεταξύ σκέψεων και συναισθημάτων
Μπορεί τα αρνητικά συναισθήματα να ενισχυθούν σε σημείο που να γίνουν ανυπέρβλητα. Αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχει ένας άμεσος σύνδεσμος μεταξύ των σκέψεων και των συναισθημάτων. Επιδεικνύουμε τον εν λόγω δεσμό στο ακόλουθο σχήμα:





ΣΚΕΨΕΙΣ: 
Ο φαύλος κύκλος των αρνητικών σκέψεων μπορεί να αποτελέσει παγίδα. Μπορείτε, όμως, να μάθετε πώς να τον σπάσετε. Μπορείτε να το επιτύχετε αυτό κάνοντας ένα βήμα έξω από τον κύκλο. Μπορείτε να σπάσετε το φαύλο κύκλο αλλάζοντας τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας. Και αυτό γιατί είστε τόσο τυχερός ώστε να μπορείτε να είστε δραστήριος και να συμμετέχετε στη διαδικασία της ίδιας σας της ίασης προκειμένου να βγείτε από την κατάθλιψη. Εδώ μπορείτε να δείτε το φαύλο κύκλο της κατάθλιψης:
Μπορείτε να αλλάξετε τον τρόπο που νοιώθετε βρίσκοντας ανακουφιστικά πράγματα, τα οποία μπορείτε να πείτε στον εαυτό σας και να τα πιστέψετε. Είναι πράγματι πολύ επιβλαβές να συνεχίσετε να έχετε μη ρεαλιστικές αρνητικές σκέψεις. Και αυτό γιατί συνεχίζουν να κρατούν ζωντανό τον πόνο.





Ενδεχομένως να μην πιστεύετε ότι έχετε την ενέργεια να αλλάξετε τον τρόπο που σκέπτεστε. Με βάση τις αρχές της γνωσιακής ψυχοθεραπείας, όμως, μπορεί να φτιαχτεί ένα σχέδιο για να γίνει αυτό ευκολότερο. Μπορείτε, επίσης, να χρησιμοποιήσετε την ακόλουθη «φόρμα σκέψης» προκειμένου να βοηθηθείτε να αλλάξετε τις αρνητικές σας σκέψεις.
Ρεαλιστικοί στόχοι
Είναι σημαντικό να είστε δραστήριος. Τα άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη έχουν την τάση να αποφεύγουν καταστάσεις, οι οποίες φαίνονται ανυπέρβλητες. Συνιστούμε να μάθετε να θέτετε μικρούς και ρεαλιστικούς στόχους.
Ενδεχομένως να μην πιστεύετε ότι έχετε την ενέργεια να κάνετε ο,τιδήποτε. Να θυμάστε ότι μπορείτε να αυξήσετε τα επίπεδα ενέργειας κρατώντας τον εαυτό σας σε δράση. Είναι, επομένως, σημαντικό να παραμένετε δραστήριοι.
Μπορείτε να παραμένετε δραστήριος κάνοντας πράγματα που θεωρείτε σημαντικά. Είναι, επομένως, ουσιαστικής σημασίας να συνεχίσετε να κάνετε πράγματα που σας έδιναν ικανοποίηση και σας ενδιέφεραν στο παρελθόν.



Η δράση βοηθά
Η ζωή γίνεται ευκολότερη όταν μαθαίνετε να αναλύετε τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις ενέργειές σας. Και αυτό γιατί ο τρόπος με τον οποίο σκέπτεστε και αισθάνεστε συνδέεται με τον τρόπο με τον οποίο αντιδράτε και ενεργείτε. Μπορείτε να δείτε το σύνδεσμο μεταξύ σκέψεων, συναισθημάτων και ενεργειών εδώ:
Οι παραπάνω σκέψεις και συναισθήματα μπορεί να οδηγήσουν σε πολλές ενέργειες. Οι ενέργειες, όμως, αυτές μπορεί να οδηγήσουν σε σωματικές αντιδράσεις όπως
Κόπωση
Περιόδους έντονης εφίδρωσης
Αίσθημα έντονων καρδιακών παλμών 




Καταστροφικές σκέψεις
Η κατάθλιψη μπορεί να οδηγήσει σε πολλά σωματικά συμπτώματα όπως κόπωση, περιόδους έντονης εφίδρωσης και πόνους στο στήθος. Μπορεί να είναι εύκολο να παρερμηνεύσετε τα συμπτώματα αυτά και συνεπώς, να ενεργοποιήσετε καταστροφικές σκέψεις όπως: 
Δεν έχω την ενέργεια να κάνω ο,τιδήποτε πια και επομένως, δεν είμαι χρήσιμος σε κανέναν
Δεν υπάρχει ελπίδα 
Είμαι άχρηστος σε όλα


Πεθαίνω. Κάτι έχει η καρδιά μου.
Τέτοιες, όμως, καταστροφικές σκέψεις δε βασίζονται στην πραγματικότητα και πρέπει, επομένως, να αναρωτηθείτε τι είναι αυτό που μπορείτε να πείτε στον εαυτό σας προκειμένου να ανακουφιστεί και να γιατρευτεί αντί να κάνετε αρνητικές σκέψεις.

Ενδεχομένως να μπορούσατε να πείτε στον εαυτό σας:
Δεν είμαι πολύ κοινωνικός αυτή τη στιγμή, αλλά παραμένω χρήσιμος
Όλα είναι λίγο δύσκολα αυτή τη στιγμή, αλλά θα περάσουν
Δεν νοιώθω και πολύ καλά αυτή τη στιγμή, αλλά θα κάνω ένα πράγμα κάθε φορά
Είμαι ευάλωτος και πονάω πολύ αυτή τη στιγμή, αλλά το άγχος δεν είναι επικίνδυνο και θα περάσει
Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι οι αρνητικές σκέψεις είναι συμπτώματα. Οι βάσεις των συμπτωμάτων αυτών μπορούν, παρόλα αυτά, να έχουν τεθεί νωρίς στη ζωή σας και μπορεί, επομένως, να σας είναι δύσκολο να αλλάξετε. Μπορεί, επίσης, να είναι δύσκολο να αλλάξουν και μετά το πέρας της κατάθλιψης.



Εάν έχετε πολλές καταστροφικές σκέψεις και σας είναι δύσκολο να αλλάξετε τη δομή τους, μπορείτε πάντα να αναζητήσετε βοήθεια από επαγγελματία γνωσιακό ψυχοθεραπευτή. Μπορείτε πάντα να κάνετε κάτι!.
Μπορείτε πάντα να βοηθήσετε τον εαυτό σας!
για να σας βοηθήσει και ο περίγυρό σας.......................   δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο, απλά παραδεχτείτε το.... και η ζωή σας θα ξαναβρεί το δρόμο της,....





ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ->> 1034 [Ελλάδα]






πηγές:
http://www.depressionanxiety.gr
Εργασία: Φυλλένια Γούλα Ομάδα: Ζ.Η.Σ.Ε Α.Φ.Ο.Β.Α
http://www.boro.gr
https://el.wikipedia.org/wiki

από #ssT.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Η Ντέμι Μουρ, η διάσημη ηθοποιός, Στην παιδική της ηλικία, πουλήθηκε για χρήματα σε έναν μεγαλύτερο άνδρα. από την αλκοολική μητέρα της | για σένΑναγνώστη

Όμως τώρα είναι ενήλικη και έχει εξελιχθεί σε μια διάσημη ηθοποιό! Η Ντέμι Μουρ, η διάσημη ηθοποιός, πέρασε μια δύσκολη παιδική ηλικία με μι...

Ανείπωτη σφαγή - ζωντανά ζώα - Τσάντες

Ανείπωτη σφαγή - ζωντανά ζώα - Τσάντες
Γκουρμέ Λιχουδιές, επώνυμες τσάντες

Η κακία δεν είναι έμφυτη αλλά παράγεται & διδάσκεται στην παιδική ηλικία. Άλις Μίλερ!!!

Η ετυμολογία της λέξεως «Κύπρος»

TA ΝΕΑ ΑΠ' ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΩΝ ΛΥΚΩΝ

Παρέα με τα αερικά των κήπων
````````````````````````````
Προεπισκόπηση
Ιατρικές φωτογραφίες του περασμένου

αιώνα που προκαλούν ανατριχίλα.
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΙΣΤΟΡΙΑ
αληθινές ιστορίες που γίναν θρύλοι,
Πατήματα αερικών .. Αποκαλύψεις ανθρώπων..
-------------------------------------------------


Αποτέλεσμα εικόνας για smart phone woman