Μαστίχα Χίου -

Μαστίχα Χίου - Οι ευεργετικές ιδιότητες της μαστίχας από ένα Ελληνικό νησί 


ΓΕΝΙΚΑ:  Η Μαστίχα Χίου αναγνωρίστηκε από τα αρχαία χρόνια, τόσο για το ιδιαίτερο άρωμα της, όσο και για τις θεραπευτικές της ιδιότητες. Έχει καταγραφεί ως η πρώτη φυσική τσίκλα του αρχαίου κόσμου, που χρησιμοποιούνταν για τον καθαρισμό των δοντιών και την φρεσκάδα της αναπνοής. Την χρησιμοποιούσαν ακόμη για καθαρισμό του προσώπου και του σώματος. Συμμετείχε ως δραστικό συστατικό σε μια σειρά από φαρμακευτικές συνταγές και γιατροσόφια που έχουν κατά καιρούς καταγραφεί στις διεθνείς φαρμοκοποιίες. Έχει επίσης καταγραφεί στην διάρκεια των αιώνων λόγω των ευεργετικών ιδιοτήτων της στην υγεία του ανθρώπου και την συμβολή στην ανακούφιση από διάφορες ασθένειες.



Ο Διοσκουρίδης "πατέρας της φαρμακολογίας", ιατρός και βοτανολόγος από την Κιλικία, διατηρούσε φαρμακείο επί 35 χρόνια και κατάταξε τα φάρμακα σε 5 κατηγορίες. Το έργο του "περί ύλης ιατρικής" δεν είχε ξεπεραστεί μέχρι τον 16ο αιώνα. Ο Διοσκουρίδης εξαιρεί τις θεραπευτικές ιδιότητες της Μαστίχας Χίου αναφέροντας ότι βοηθά στις περιπτώσεις δυσπεψίας, στην αναπαραγωγή του αίματος, στον χρόνιο βήχα, ενώ παράλληλα δρα ως ηρεμιστικό φάρμακο.


 Διαπιστώνει επίσης, ότι το μάσημα της Μαστίχας εκτός από την στοματική υγιεινή χαρίζει και καθαρή και ευχάριστη αναπνοή. Σε άλλη αναφορά του μάλιστα κάνει λόγο και για το μαστιχέλαιο, το αιθέριο έλαιο της Μαστίχας, το οποίο όπως αναφέρει εφαρμόζονταν ποικιλοτρόπως για παθήσεις της μήτρας, ως ήπιο θερμαντικό, στυπτικά και μαλακτικό μέσο.




 Από τον 1ο έως τον 7ο αι. μχ, η Μαστίχα χρησιμοποιούνταν από τους πρακτικούς γιατρούς και βοτανολόγους κυρίως για τη θεραπεία στομαχικών διαταραχών. Στην αντίληψη των ανθρώπων της εποχής η χρήση της Μαστίχας συντελούσε στην ομαλή λειτουργία του γαστρικού και εντερικού συστήματος. Επίσης όπως προκύπτει από αναφορές η Μαστίχα χρησίμευε για να απαλλαγεί ο ασθενείς από τους οξείς πόνους του στομάχου και για την ανακούφιση από τις δυσπεψίες και στομαχικές διαταραχές (Ορειβάσιος, Αέτιος, Γαληνός, Πηλινός).


                         

 Συνεχίστε την ενημέρωσή σας από την πηγή της Μαστίχας,.... πρέπει να γνωρίζουμε ένα κομμάτι από τους  θησαυρούς της Ελλάδας μας.........!

Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου - Κεντρική Σελίδα <<<<<<<

 

Μαστίχα ονομάζεται η αρωματική φυσική ρητίνη που εξάγεται από το μαστιχόδεντρο (Pistacia lentiscus var. chia), το οποίο μεγαλώνει στη Χίο. Η μαστίχα χρησιμοποιείται σε τρόφιμα, φάρμακα και τη βιομηχανία.
Μαστίχα ονομάζεται επίσης συχνά και η τσίχλα ή τσίκλα που συναντάμε στο εμπόριο και περιέχει σε μικρό ποσοστό μαστίχα.


Η συλλογή της μαστίχας γίνεται με παραδοσιακό τρόπο. Εργάτες ισοπεδώνουν το χώρο γύρω από το δέντρο και σχίζουν τον κορμό του δέντρου σε συγκεκριμένα σημεία. Η μαστίχα αρχίζει να ρέει και σε 15 περίπου μέρες σταθεροποιείται και είναι έτοιμη προς συλλογή. Αυτή γίνεται από το Δεκαπενταύγουστο μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου. Κατόπιν το προϊόν κοσκινίζεται, πλένεται και καθαρίζεται επιμελώς, κομμάτι-κομμάτι, και κατόπιν προωθείται στο εμπόριο



Το φυτό της μαστίχας, ο σχίνος, (επιστημονικά Pistacia lentiscus) είναι αειθαλής πυκνόφυλλος θάμνος, ο οποίος ανήκει στην οικογένεια της τερεβίνθου (Terebinthus lentisca Chia). Mπορεί να φτάσει και το ύψος των τριών μέτρων.

Φύλλωμα και άνθη μαστίχας.Έχει απλωμένα κλαδιά και ανοιχτό ή σκούρο σταχτί κορμό, ανάλογα με την ηλικία του. Η επιφάνεια του κορμού του έχει ακανόνιστες πλάκες, σαν ρυτίδες, όπως το πεύκο. Ευδοκιμεί σε ολόκληρη τη Μεσόγειο

 
Κατά την παράδοση της Χίου, οι σκίνοι άρχισαν να δακρύζουν όταν μαρτύρησε ο Άγιος Ισίδωρος από τους Ρωμαίους, περί το 250 μ.Χ.. Οι Ρωμαίοι κυνήγησαν τον Άγιο Ισίδωρο επειδή ήταν λάτρης της χριστιανικής θρησκείας. Ο Άγιος για να ξεφύγει, τράπηκε σε φυγή κοντά στα Μεστά. Εκείνη τη στιγμή εμφανίστηκε ένας άσπρος ίππος με τον οποίο έφτασε ως τα Νότια χωριά της Χίου επειδή δεν άντεχε άλλο αφού είχε τραυματιστεί σοβαρά. Τότε έκατσε κάτω από ένα σκίνο. Ο σκίνος τον λυπήθηκε για τα βασανιστήρια του και δάκρυσε. Τα δάκρυα του ευωδίασαν και τότε δημιουργήθηκε το δάκρυ του Αγίου Ισιδώρου που μέχρι σήμερα το ονομάζουμε μαστίχα.


 ΧΡΗΣΗ:
 Η μαστίχα από την αρχαιότητα είχε πολλές χρήσεις. Στην αρχαία Ελλάδα ήταν γνωστό για τις ιατροφαρμακευτικές του ιδιότητες. Οι Αιγύπτιοι το χρησιμοποιούσαν για την ταρίχευση των νεκρών. Οι Ρωμαίοι και οι Τούρκοι έφτιαχναν οδοντογλυφίδες από ξύλο σκίνου για να καθαρίζουν και να λευκαίνουν τα δόντια τους αλλά και να αρωματίζεται η αναπνοή τους. Στη σημερινή εποχή η πιο ευρεία χρήση της είναι ως τσίχλα ή άρωμα για τη ζαχαροπλαστική, ενώ γνωστό είναι και το λικέρ μαστίχας. Η μαστίχα αρωματίζει τρόφιμα και γλυκίσματα αλλά απαιτείται προσοχή και φειδώ στη χρήση της καθώς αν υπερβάλλουμε στην ποσότητα το παρασκεύασμα θα αποκτήσει πικρή γεύση! Το μαστιχέλαιο χρησιμοποιείται επίσης στην επιπλοποιία και στην κατασκευή μουσικών οργάνων. Επίσης στην ιατρική, φαρμακευτική, ορθοδοντική, αρωματοποιΐα, κλπ. Στην Κύπρο, οι σπόροι (κόκκοι) του σχίνου, που μοιάζουν με αυτούς του πιπεριού, χρησιμοποιούνται ολόκληροι ως καρύκευμα στα χωριάτικα λουκάνικα.




 Ποτά, ροφήματα, δροσερά, καλοκαιρινά, .. ή για μετά το φαγητό για την καλύτερη πέψη μας





 Γλυκίσματα, με μαστίχα, κανέλλα, γαρύφαλλο, και ότι άλλο έχουμε στη κουζίνα μας....

Η μαστίχα, εκτός από την ωραία φυσική της γεύση και φρεσκάδα που αποδίδει, έχει σημαντικά αποτελέσματα στην προστασία και στη διατήρηση της υγείας μας, μέσω ποικίλων επιδράσεων στον οργανισμό μας.




Τόπος Παραγωγής

Το μαστίχι αποτελούσε και αποτελεί ακόμα μία σημαντική πηγή εσόδων για το νησί της Χίου. Γι’ αυτό το λόγο πολλοί προσπάθησαν να το φυτέψουν και στον τόπο τους αλλά οι προσπάθειές τους αποδείχτηκαν μάταιες αφού ο σχίνος δίνει τη μαστίχα μόνο στα Νότια μέρη της Χίου και ιδιαίτερα στα παρακάτω χωριά: Λιθί, Βέσσα, Ελάτα, Μεστά, Ολύμποι, Πυργί, Αρμόλια, Καλαμωτή, Πατρικά, Φλάτσια, Νένητα, Βουνό, Κοινή, Παγίδα, Καταρράκτης, Έξω Διδύμα, Μέσα Διδύμα, Μερμήγκι, Θολοποτάμι, Καλλιμασιά, Νεοχώρι, Θυμιανά, Βαβίλοι, Άγιος Γεώργιος Συκούσης.



πηγές: 

επιμέλεια, σχολιασμοί: +Sonia Texarheia 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Η Ντέμι Μουρ, η διάσημη ηθοποιός, Στην παιδική της ηλικία, πουλήθηκε για χρήματα σε έναν μεγαλύτερο άνδρα. από την αλκοολική μητέρα της | για σένΑναγνώστη

Όμως τώρα είναι ενήλικη και έχει εξελιχθεί σε μια διάσημη ηθοποιό! Η Ντέμι Μουρ, η διάσημη ηθοποιός, πέρασε μια δύσκολη παιδική ηλικία με μι...

Ανείπωτη σφαγή - ζωντανά ζώα - Τσάντες

Ανείπωτη σφαγή - ζωντανά ζώα - Τσάντες
Γκουρμέ Λιχουδιές, επώνυμες τσάντες

Η κακία δεν είναι έμφυτη αλλά παράγεται & διδάσκεται στην παιδική ηλικία. Άλις Μίλερ!!!

Η ετυμολογία της λέξεως «Κύπρος»

TA ΝΕΑ ΑΠ' ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΩΝ ΛΥΚΩΝ

Παρέα με τα αερικά των κήπων
````````````````````````````
Προεπισκόπηση
Ιατρικές φωτογραφίες του περασμένου

αιώνα που προκαλούν ανατριχίλα.
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΙΣΤΟΡΙΑ
αληθινές ιστορίες που γίναν θρύλοι,
Πατήματα αερικών .. Αποκαλύψεις ανθρώπων..
-------------------------------------------------


Αποτέλεσμα εικόνας για smart phone woman